/Files/Images/HedeDanmark-bil-i-snevejr-1500.jpg

Brækket hofte, nej tak! 4 gode råd til glatførebekæmpelse

Vores eksperter i snerydning og saltning er i fuld gang med at salte på de offentlige veje i landets kommuner og giver her deres private tips til, hvordan du kan undgå, at du selv eller andre skvatter i din indkørsel eller på dit fortov.

Der er frost på bilruden og is på vejene. Hos HedeDanmark betyder det, at medarbejderne i vores Outdoor Facility Service-division er i gang med at salte og rydde på gader og stræder både i kommuner, hos virksomheder og ejendomsselskaber, som vi hjælper med at gøre at deres arealer sikre at færdes på. 

Har du en virksomhed, ejendomsselskab eller ejerforening? 

Læs mere om vores effektive vintersetup til virksomheder, kommuner mv.

Vi har spurgt vores eksperter, hvad de gør i privaten

I vores forretning bruger vi et bredt udvalg af effektive maskiner til at klare opgaven lynhurtigt. Men også private boligejere har et ansvar for, at ingen kommer til skade på arealer og fortove ved deres hjem (se reglerne i bunden af artiklen). Selvom HedeDanmark ikke tilbyder glatførebekæmpelse og snerydning til private, vil vi alligevel gerne dele ud af vores viden om, hvordan du nemmest holder fortove og stier omkring din grund fri for sne og is. 

/Files/Images/snerydning-privat-800.jpg

Derfor har vi samlet de bedste råd, tips og tricks til glatførebekæmpelse uden den store maskinpark fra de, der beskæftiger sig professionelt med at undgå glatte veje og faldulykker i vinterhalvåret.

#1 - brug støbemix og småsten

”Hjemme hos mig selv har jeg en bunke støbemix med småsten på mellem 0 og 8 mm, som jeg bruger, hvis der er nedkørt sne i min indkørsel. Derhjemme ofrer vi også lidt ekstra på rigtigt gode vinterdæk og og fodtøj. I vinterhalvåret sørger jeg også for at have lidt ekstra vægt i både min firmabil og private bil, så jeg har et bedre vejgreb,” - Jesper Hvenegaard, formand i Esbjerg


#2 - salt inden det sner

”Et knap så kendt råd er, at man vælger at lægge salt ud INDEN et varslet snevejr. På den både bliver snerydningen lettere, og man undgår, at færdsel fra gående eller trafikanter når at fasttrykke sneen til underlaget, inden man kommer med sneplov eller kost/skovl. Det er nemlig meget svært at fjerne fasttrampet-/kørt sne, hvis ikke dette udlagte "saltlag" ligger der og hindrer fastfrysningen,” - Mads Holmgaard, regionschef i Region Syd


#3 – allier dig med de små maskiner

”Jeg rydder både mit og min nabos fortov, og det er bare gammeldags sneskovl og muskelkraft. Man kan dog få særlige koste, der kan kobles til en buskrydder til at feje fortove og gangstier. De kan også bruges til snerydning op til omkring fem centimeter sne. De er ideelle til privat snerydning – hvor det areal, man skal rydde, ikke er så stort,” - Tony Krusegaard, driftsleder i Frederikssund


#4 – flyt på landet - og ha' udstyret i orden!

”Jeg bor på en mark i to skurvogne og gør lige præcis overhovedet ingenting ved glatføre og sne. Jeg tager støvler på med et groft mønster under og sørger for, at bilen har vinterdæk på, så den kan klare sig igennem sneen på grusvejen. Men et godt tip til fortovet er at følge vejrudsigten, og hvis der bliver lovet frost om morgenen men ikke nedbør om natten, kan man med fordel salte om aftenen, så rimen ikke kan "få fat" tidligt om morgenen.” - Elisabet Sølner Pagh, driftsleder i Frederikssund

DU KAN OGSÅ VÆLGE: alternative tømidler til glatte fortove

Der er mange fordele ved vejsalt – det er effektivt, let at skaffe og relativt billigt. Men eksempelvis hunde- og katteejere kan med fordel kigge sig om efter salt-alternativer, som ikke giver ømme poter.

  • Grus: i de fleste tilfælde billigere end salt – i nogle kommuner er det gratis. Men grus har den ulempe, at det ikke smelter sne og is, men kun gør fortovet mere skridsikkert. Til gengæld er det mere miljøvenligt end salt og giver ikke ømme hunde-poter eller skjolder på skoene.
     
  • Urea: som navnet antyder er urea forbundet med urin. Tidligere blev stoffet udvundet af dyreurin, men i dag fremstilles det syntetisk. Urea er mere skånsomt for miljøet end vejsalt og udtørrer heller ikke hunde- og kattepoter. Det er dog noget dyrere end vejsalt, og samtidig omdannes urea hurtigt til ammoniak. Slæber man meget urea med inden for på skosålerne, kan der komme til at lugte en smule af stald.
     
  • CMA: lavet af eddikesyre, kalk og magnesium og er fremstillet ved at gære hvedekorn. Både kalk og magnesium er næringsstoffer, som allerede findes i naturen, og det er derfor ikke miljøskadeligt at benytte. Det fås i flydende form og skal derfor sprøjtes via en ukrudtssprøjte
/Files/Images/Fortov-uden-snerydning-LQ.jpg Arkivfoto: Er dit fortov eller indkørsel ikke ryddet og saltet, kan du blive dømt til at betale erstatning, hvis der sker ulykker.

DINE FORPLIGTELSER SOM HUSEJER:

  1. Du skal fjerne sne og salte eller gruse fortove og trapper omkring din grund, hvis der ligger sne eller er glat. 
  2. Hvis nogen falder og kommer til skade på fortov uden for din grund, er det som udgangspunkt dit ansvar, og du kan blive dømt til at betale erstatning. 
  3. Sneen skal fjernes hurtigst muligt, efter den er faldet. Du behøver dog ikke stå ud af sengen midt om natten for at skovle sne, men du har pligt til at holde gangarealerne omkring din grund fri for sne i tidsrummet 7-22. Om søndagen er det dog først fra klokken 8.
  4. Hvis du er bortrejst, skal du lave en aftale med en anden om snerydningen. Det er stadig dit ansvar, at der bliver fjernet sne eller saltet.
  5. Du skal fjerne istapper eller afskærme områder, hvor der er fare for, at istapper kan falde ned.
  6. Ved snefald skal du rydde fortovet i hele bredden eller mindst 2 meter. Sneen skal du anbringe i en vold på fortovet langs rendestenen eller på vejen.
  7. Når det er glat, skal du hurtigst muligt strø salt, grus eller lignende på fortove, udvendige trapper, indkørsler og stier.
  8. Hvis du bor på en privat fællesvej, skal du sørge for, at kørebanen er ryddet ud til midten af vejen. Ejeren på den anden side, skal rydde den anden halvdel af vejen.
  9. Husk altid at bruge salt, der er beregnet til at salte veje med. 

KILDE: Forbrugerrådet Tænk.

Del denne