/Files/Images/vandløb-1500.jpg

Eventyr-å renset for sediment og cykler

Et mindre tilløb til Odense Å i Eventyrhaven er nu igen klar til at tage imod og forsinke regnvand. HedeDanmark har netop fjernet omkring 1.200 kubikmeter sediment og et mindre antal druknede cykler.

Fra 1. marts kan odenseanerne igen færdes frit i Eventyrhaven, der ligger i hjertet af den fynske hovedstad. 

Parken, hvis navn stammer fra bysbarnet H.C. Andersens forfatterskab, har siden slutningen af januar været afspærret, mens HedeDanmarks afdeling for Natur, Vand og Plantning har oprenset en mindre del af Odense Å for Vandcenter Syd og i samarbejde med Odense Kommune.

Særlig park

Særlig park

Åen har den seneste måned været tømt for vand, mens omkring 1.200 kubikmeter sediment er blevet fjernet og kørt på deponi. Sedimentet består blandt andet af blade og partikler af sand, som gennem tiden har hobet sig op i takt med, at det er blevet ledt ned i åen via tilløb og regnvandet.

Samtidig er et par snes cykler også blevet reddet fra dybet, og nu kan åen igen forsinke regnvand og dermed aflaste både byens kloaksystem og resten af Odense Å – særligt under store regnskyl.

”Selve opgaven er der i sig selv ikke noget kompliceret ved – det særlige ved denne opgave er, at det er foregået i en park, som ligger i midten af Odense, og som betyder meget for byens borgere,” fortæller projektleder Kurt Beck, der i samarbejdet med kollegaen Ulrik Schrøder har stået i spidsen for oprensningen.

Snævert område

Eventyrhaven er normalt kun beregnet til cyklister og gående og ikke umiddelbart et oplagt sted for store gravemaskiner. Men med etableringen af en nedkørselsvej og køreplader er arbejdet udført så skånsomt som muligt – kun med ganske lidt beskæring af parkens træer og buske.

De steder, hvor HedeDanmarks langarmede gravemaskine ikke har kunnet komme til at fjerne sediment uden risiko for skader på parkens træer eller broer, er en mindre gravemaskine blevet brugt i stedet.

”Vi har brugt de sidste par dage på at rydde op og lægge trædesten og stille bænke på plads, så parken ligner sig selv igen – nu bare med en å fri for både sediment og gamle cykler,” fortæller Kurt Beck.

Del denne