Skov
Skov
Til corporate website Sitemap
Du er her: Forside /
flisaske-koncept-655-120

Flisaske kan gøde skovbunden 

Med HedeDanmarks Flisaskekoncept kan du føre næringsstofferne tilbage til din skov.

Når træer fældes og køres ud af skoven, fjernes vigtige næringsstoffer som fosfor (P), kalium (K) og calcium (Ca) fra skovens økosystem.

På arealer, hvor træerne anvendes til flis, fjernes der en større mængde biomasse og dermed også en større mængde næringsstoffer.

En del af træet anvendes som flis til danske varmeværker. Efter forbrænding af flis blev den tilbageblevne flisaske før kørt på deponi.

For at lukke kredsløbet og sikre at næringsstofferne genanvendes, har HedeDanmark udviklet og testet et koncept, hvor flisasken i stedet bringes tilbage til skoven. Her indgår næringsstofferne i cyklus og medvirker til en mere bæredygtig træproduktion og til at sikre dyrkningsgrundlaget i skoven.

Flisaskekoncept
Foreløbige resultater peger på, at tilbageførsel af flisaske til skoven kan gavne træernes vækst, sammenlignet med hvis der ikke var ført flisaske tilbage. Således er ringen sluttet. HedeDanmark har derfor, på baggrund af lang erfaring med skovdrift og maskinteknik, skabt et helt koncept, som dækker flisaskens vej fra værk tilbage til skov fuldt ud. Her er både skovejer og varmeværk garanteret, at alle regler og krav er overholdt.

Flisasken fra varmeværkerne indeholder mellem 70-90 pct. af de næringsstoffer, der oprindeligt blev fjernet ved fældning og bortkørsel af træet. Flisasken udgør derved en reel værdi for skoven til glæde for både skovejer, skov og miljø.

Det betyder, at du som skovejer får ført vigtige næringsstoffer tilbage til din skov. Næringsstoffer, som medvirker til at sikre dyrkningsgrundlaget i bevoksningen. Dette skaber et bæredygtigt grundlag for fremtidige trægenerationer, præcis som foreskrevet i Skovlovens § 2.

Se vores film om HedeDanmarks Flisaskekoncept 
 

Find nærmeste kontaktperson


Flisaske-tv2-klip-185
Se et indslag fra TV2 Midt/Vest om flisaske som gødning i skoven. 
Flisasken-spredes-i-skoven-800
dronefoto-askespredning-i-skov-800

© HedeDanmark a/s | Klostermarken 12 | DK-8800 Viborg | CVR 27623549 | Kontakt os | Cookies og privatlivspolitikker