Skov
Skov
Til corporate website Sitemap
Du er her: Forside /
Flis-hugning-655-120

Flishugning med/uden afsætning – bestil et tilbud nu 

Flis er gået fra at være et restprodukt til en vigtig ressource – både for dig som skovrejer og de mange varmeværker mv., der aftager flisen. Men hvordan produceres flisen bedst muligt? Find den rigtige løsning herunder eller med hjælp fra vores skovfogeder. 

Flere og flere varmeværker konverterer deres brug af olie og kul til forbrænding af flis, hvilket både er en fornybar og bæredygtig ressource. Kvaliteten og prisen på flis varierer dog i lige så stort omfang som god og dårlig rødvin. Læs hvordan vi sikrer gode priser og sikker afsætning af din flis.
 

Flishugningen optimerer skovens samlede værdi
HedeDanmark håndterer årligt ca. 2,0 mio. rummeter flis og producerer flis af stort set alle træarter. I mange tilfælde sker flisproduktionen ved tynding som en naturlig del af skovdriften. Tyndingen bevarer et varieret skovbillede samt sikrer optimal vækst af skovens mere værdifulde træ, der kan anvendes som bygningstømmer eller i møbelproduktionen. 
 

 

Selvom flis traditionelt er anset som et ”restprodukt”, så bidrager den dog i langt de fleste tilfælde med et væsentligt afkast til skovejeren. 

Få en bedre pris med den rigtige metode
For at opnå den mest optimale fliskvalitet er det i langt de fleste tilfælde nødvendigt at lade træet tørre inden den efterfølgende flishugning. Henover en sommer opnår man for det meste en god udtørring, hvor grene og toppe smider deres løv og dermed trækker væske ud af træet. Dette medfører en mere optimal brændværdi og dermed en bedre afregningspris.  

Produktion af tør flis: Høj afregningspris – lang produktionstid 

  • Skovning: maskinelt eller manuelt ved selektiv skovning, renafdrift eller lign.
  • Sortering: gavn- og flistræstakke og bunker af grene og toppe opbygges i skoven eller ved nærtliggende pladser.
  • Tørring: flistræ i stakke og flisranker tørrer gennem sommeren.
  • Flishugning: udføres ofte med terrængående flishugger eller lastbilhugger.
  • Transport: flisen læsses fra f.eks. terrængående flishugger til lastbil for effektiv transport.
  • Salg: afsættes ofte direkte til varmeværket med gode afregningspriser.

Produktion af frisk flis: Lavere afregningspris – kort produktionstid 

Hvis man af forskellige årsager ikke har tid til at lade træerne tørre hen over en sommer, kan flisen hugges friskt. Derved spares tørringsfasen #3 i processen. Dette kan afkorte produktionstiden betragteligt, men medfører dog ofte en mindre afregningspris (løvtræ er i et vist omfang undtaget i vinterhalvåret). 

Flishugger-læsser-800

Primære maskintyper, HedeDanmark anvender ved flishugning: 

  • Terrængående flishugger: designet til at køre i skovens hugstspor, hugger træet, der er lagt i hugstsporene. Flisen blæses i en monteret kasse og leveres ved et aftalt flislager/container.

  • Lastbilhugger: monteret på en lastbil og har ofte en temmelig stor kapacitet, der kan hugge træer helt op til 1 meter i diameter. Via en tud blæses flisen i en stak på jorden eller i container.

Udover maskinløsningerne herover har HedeDanmark adgang til mange andre maskintyper, som er specialiseret til at producere flis på specifikke måder. Uanset dine behov kan den mest optimale løsning derfor altid sammensættes i samarbejde med en af vores skovfogeder.

Stort netværk giver sikkerhed for afsætning
HedeDanmark leverer bl.a. store mængder flis til kraftvarmeværker og varmeværker, der i stigende grad omlægger deres energiproduktion til flis. Gennem vores omfattende netværk af aftagere samt en præcis dokumentation af flismængde, kvalitet og bæredygtig produktion (SBP certificering) kan vi altid tilbyde konkurrencedygtige priser, hvis du f.eks. vælger både flishugning og afsætning gennem HedeDanmark.


Brug vores kontaktfunktion og find din nærmeste HedeDanmark skovfoged for at bestille et tilbud på din flisopgave. 


 


 

Find nærmeste kontaktperson


Flisning-flishugger-800
Flis-paket-800

© HedeDanmark a/s | Klostermarken 12 | DK-8800 Viborg | CVR 27623549 | Kontakt os | Cookies og privatlivspolitikker