Skov
Skov
Til corporate website Sitemap
Du er her: Forside /
Topkapning-manuel-655x120

Topkapning

Der kan være forskellige grunde til, at man ved fældning af et træ vælger ikke blot at fælde det i hel længde, men kappe dele eller hele kronen af, inden man fælder den nederste del.

Det kan være, træet står placeret således, at man ikke kan få det ned i et stykke uden at skade omgivelserne – det være sig bygningerne, installationer, andre værdifulde træer eller beplantninger.

Ligesådan kan det være, at selve træet har så stor vedmæssig værdi, at man vil sikre, det kommer ned uden at knække eller splintre i veddet. 

Topkapning af træer kan ske på flere måder:

  • Manuel topkapning ved klatring, som nok er den, de fleste forbinder med topkapning. Det er en specialopgave, som kræver både særlig uddannelse, træning, god viden om træer, beskæring og vedteknik. Topkapperen klatrer ved hjælp af stige og / eller særlige klatresporer op i træet og foretager den nødvendige beskæring. Fordelen ved den manuelle løsning er, at der ikke skal være plads til en stor lift eller maskine ved træet, og man kan således klare træer som eksempelvis står i haver, tætte bevoksninger eller lignende.
  • Topkapning fra lift vælges typisk, hvis der er mange træer, der skal beskæres eller fældes, og der samtidig er god plads til en lift. Arbejdet fra lift kræver stadig en stor grad af specialviden, men letter op- og nedstigningen betydeligt, og samtidig kan der være to mand i liften, således at man kan være flere om opgaven.
  • Maskinel topkapning sker med større specialmaskiner, som er udviklet til træfældning i skovbevoksninger. De har en kran med et fældeaggregat i spidsen, som kan både gribe om træet og skære det over samtidig. På den måde kan man få kronen ned i et stykke og derefter fælde selve stammen. Denne løsning vælges typisk ved opgaver med mange træer, hvor der samtidig er plads til maskinen.
Se topkapning helt tæt på
Topkapning-video-thumb-160
Se manuel topkapning optaget med et hjelmkamera (GoPro).
Topkapning-manuel-reb-kravle-x1000
Klik her og udfyld formularen for at få en uforpligtende gennemgang af din skov

© HedeDanmark a/s | Klostermarken 12 | DK-8800 Viborg | CVR 27623549 | Kontakt os | Cookies og privatlivspolitikker