Citruspulp – billigt energiboost til kød- og malkekvæg

Med citruspulp fra juiceproduktion kan dit kvæg få glæde af et billigt, vitamin- og energirigt fodermiddel. Få mere information eller bestil dit første læs citruspulp ved at kontakte HedeDanmark.

Citruspulp er rester som skræl og frugtkød, der er tilbage, når der i forbindelse med juiceproduktion er blevet presset saft ud af eksempelvis appelsin, citron, mandarin og lime.

Citruspulp har en række fordele, som dine dyr kan få glæde af, hvis du lader citruspulp indgå i din foderplan. Er du bosat på Fyn, kan du kontakte HedeDanmark og få mere information om, hvad vi kan levere, eller du kan bestille dit første læs.

Herunder kan du læse mere om fordelene ved citruspulp som fodermiddel.

Hvad er citruspulp?

Under produktionen af juice bliver saften presset ud af citrusfrugterne. Citruspulp er den rest af skræl og frugtkød, der er tilbage, når der ikke kan presset mere saft ud. 

Modtager du citruspulp fra HedeDanmark, vil det primært være pulp fra appelsin, men kan også indeholde andre citrusfrugter som lime, citron og mandarin. 

Indholdet kan variere og er afhængigt af juiceproduktionen.

Eksempel på en foderanalyse

Eksempel på en foderanalyse

Indhold Resultat
Vand 4,8 %
Tørstof 26,3 %
Råaske 38,9 g/kg ts.
EFOS kvæg 98.2 %
Råprotein (N*6,25) 54.5 g/kg
aNDF 168.3 g/kg ts.
FK-NDF 74,5 %
Ufordøjelig NDF (g/kg NDF) 106
Organisk stof, fordøjelighed 90,5 %
Tyggetid 12 Min/kg ts.
Fyldeværdi 0,22 /kg ts.
AAT 20 102 g/kg ts.
PBV 20 -105 g/kg ts.
NEL 20 7,02 MJ/kg ts.
Kg TS pr. FE (NorFor) 1,06
Kg foder pr. FE (NorFor) 3,92

Hvorfor skal jeg vælge citruspulp?

Som fodermiddel har citruspulp en række fordele, som kan bidrage til kvaliteten af din foderblanding.
 
  • Let at fordøje: Citruspulp har et højt indhold af pektiner, som gør det nemt for husdyr at fordøje, uden at det skader mikrofloraen i tarmen. 
  • Rig på næring: Pulpen består af 20 % tørstof og indeholder vitaminer og mineraler fra citrusfrugterne og har desuden et højt energiindhold. 
  • Billigt og populært: Citruspulp ædes generelt gerne af køerne og er et populært fodermiddel i de citrusproducerende dele af verden, hvor det benyttes til både malkekvæg og kødkvæg. Et ton citruspulp koster 110 kroner at få leveret.
Hvor meget citruspulp skal jeg bestille?

Hvor meget citruspulp skal jeg bestille?

Du kan få leveret citruspulp i portioner a cirka 15 eller 30 tons. Mængden, du har behov for, afhænger af antal dyr. Citruspulp kan efter lidt tilvænning uden problemer indgå med op til 5 % af foderblandingen

Citruspulp er velegnet til ensilering, og holdbarheden kan dermed øges. I frisk form er citruspulpens holdbarhed kort, og særligt i varme perioder skal du være ekstra opmærksom. 

Hvad skal jeg være opmærksom på?

Du skal være opmærksom på, at calcium-/fosforforholdet i din foderration skal korrigeres, når man iblander citruspulp. Citruspulpen er ikke finsnittet, så du kan ikke forvente en helt homogen masse.

Hvordan bestiller jeg citruspulp?

Kontakt HedeDanmark for mere information og find ud af, om du kan få leveret citruspulp til dine dyr.

Del denne

Kontakt os, hvis du har spørgsmål

Lone Waldemar
Lone Waldemar

Foder Teamchef

T: 30 17 83 44


Placering: Hinnerup

Erik Borup
Erik Borup

Projektleder

T: 21 62 48 05


Placering: Taastrup

NB: Projektledelse og landmandskontakt - Sjælland