Kartoffelskræller – boost mælkeproduktion og fedtdannelse med skånsomme skræller

Med kartoffelskræller fra KiMs chips fabrik får du et kvægfoder med højt stivelsesindhold og lavt indhold af protein og NDF. Kartoffelstivelse nedbrydes langsomt i vommen sammenlignet med andre kornarter.

Under produktionen af kartoffelchip skal kartoflerne skrælles, og skrællerne bruges som foder til kvæg. Kartoffelskræller har stort set samme indhold som kartofler. Skrællerne har en række fodermæssige fordele, som du som kvægproducent på Nordfyn og omegn kan udnytte. Kontakt vores medarbejdere for yderligere information. 

Hvad er kartoffelskræller?

I forbindelse med chips produktionen på KiMs fabrik i Søndersø vaskes kartoflerne grundigt, inden de skrælles.

Eksempel på en foderanalyse

Indhold Resultat
Tørstof 19,7 %
Råaske 35 g/kg ts
Råprotein (N*6,25) 87 g/kg ts
aNDF  221 g/kg ts
AAT 91 g/kg ts
PBV -53 g/kg ts
NEL20 6,71 MJ/kg ts
Kg tørstof pr. Fe (NorNor) 1,11
Kg foder pr. Fe (NorFor) 5,41

Hvorfor vælge kartoffelskræller?

Kartoffelskræller fra chips produktion har en lang række foderegenskaber, der gør dem til et velegnet fodermiddel til malke- og kødkvæg. 
  • Skånsom stivelse: Kartoffelskræller har et højt indhold af stivelse, som vommens bakterier kun langsomt kan optage. Det gør skrællerne til en skånsom stivelseskilde. 
  • Nemme at håndtere: Kartoffelskrællerne skal lægges på fast, støbt underlag og er derfor nemme at håndtere. Skrællerne kan holde sig i omkring 2 uger – dog afhængigt af årstiden.

Del denne

Kontakt os, hvis du har spørgsmål

Kasper Stefanek
Kasper Stefanek

Markedschef

T: 21 54 33 13


NB: Salgs- og markedsansvarlig (food-/pharmavirksomheder)

Erik Borup
Erik Borup

Projektleder

T: 21 62 48 05


NB: Projektledelse og landmandskontakt - Sjælland