Mask – letfordøjelige fibre og protein til dit kvæg

Med det overskydende biprodukt fra ølproduktion – mask – kan du give dit kvæg et fodermiddel rigt på både fordøjelige fibre, protein og næringsstoffer.

Under ølbrygning bliver maltbyg tilsat vand og opvarmes, så indholdet i byggen bliver tilgængelig. Efterfølgende bliver maltbyggen kogt og filtreret. Den overskydende grødagtige masse, der er tilbage, når væsken er trukket ud af maltbyggen, kaldes mask.  

Mask har en række fordele, som gør det til et velegnet fodermiddel – både når det gælder næringsindhold og konsistens. Herunder kan du læse mere om fordelene ved mask og kontakte HedeDanmark for yderligere information og bestilling. 

Hvad er mask?

Ølbrygning er en proces med flere trin, hvor bygmalt over flere uger bliver bearbejdet for til sidst at blive til øl. I slutningen af processen sker brygningen, hvor malten – der først har spiret, er blevet tørret og ristet – bliver knust og tilsat vand. 

På den måde trænger enzymer og stivelse ud og opløses i vandet, og enzymerne omdanner stivelsen fra maltbyggen til maltsukker, som er vigtig, når øllet senere skal gære. 

Efter nogle timer skal blandingen filtreres, så man står tilbage med to dele. En flydende del, urten, skal videre i bryggeprocessen og bliver senere til øl, og en fast del, masken, som ikke skal bruges i den videre brygning. 

Mask er en grødagtig masse af blandt andet skaldelene fra maltbyggen, som indeholder både fibre og protein og derfor er velegnet som foder til husdyr.

Eksempel på en analyse

Eksempel på en analyse

Parameter Analyseresultat
Tørstof 23,5 %
Råaske 3,3 %
Råprotein 20,5 %
aNDF 47,5 %
Foder pr. Fe (NorFor) 4,48 kg/Fe

Hvorfor skal jeg bruge mask som fodermiddel?

Mask fra ølproduktion har en række egenskaber, der gør det til et velegnet fodermiddel.
 
  • Fordøjelige fibre: De knuste og kogte skaldele fra bygmalten er rig på letfordøjelige plantefibre, som gavner vommiljøer, og indeholder samtidig en fornuftig mængde protein og andre næringsstoffer.
  • Strenge krav: Hele bryggeprocessen er omfattet af strenge hygiejne-regler, som masken derfor også lever op til. Mask er samtidig en non-GMO-råvare. Og fri for toxiner.
  • Nem blanding og opbevaring: Maskens konsistens gør den velegnet til at blande med andre foderkilder, da den er vandig og derfor binder de tørre ingredienser. Frisk mask kan holde sig i to uger, men kan også ensileres. Under normale omstændigheder er der ingen saftafløb, hvis masken stables på fast underlag.

Hvor meget mask skal jeg bestille?

Hvor meget mask, du har brug for, afhænger af størrelsen af din besætning. Den anbefalede tildeling pr. dyr er op til 10 kg om dagen.

Sådan bestiller du mask

Mask kan leveres hele året i områderne Sjælland, Lolland, Falster, Fyn, Sønderjylland og Midtjylland. Kontakt HedeDanmark og få mere information og bestil dit første læs.

Del denne

Kontakt os, hvis du har spørgsmål

Lone Waldemar
Lone Waldemar

Foder Teamchef

T: 30 17 83 44


Placering: Hinnerup

Erik Borup
Erik Borup

Projektleder

T: 21 62 48 05


Placering: Taastrup

NB: Projektledelse og landmandskontakt - Sjælland