Den unge barks røde farve navngiver årets træ

Tip til august - bragt i HedeDanmarks Skovkalender 2024.

Rødgran (Picea abies) er vidt udbredt i Europa og blev indført til Danmark omkring år 1730. Rødgran og bøg er de mest anvendte træarter i dansk skovbrug, og i dag er 13 % af skovarealet dækket af rødgran. Rødgran anvendes til alle former for bygnings- og konstruktionstræ på grund af dens meget regelmæssige og rette form. Rødgran eksporteres desuden også til cellulose- og papirfremstilling. Tidligere brugte man en række forskellige granarter til at fremstille terpentin og tjære. 

Vidste du, at man også har fremstillet vanillin af gran, hvilket er kunstig vanilje? I gamle dage blev rødgran i meget større grad anvendt som juletræ – i modsætning til i dag, hvor nordmannsgran anvendes mest i de danske hjem. Dog anvendes rødgran i mindre grad som pyntegrønt – til æresporte og gravsteder. Rødgran blev fx anvendt til gravdække ved Dronning Ingrids begravelse i Roskilde i år 2000. 

Navnet rødgran har der været forvirring omkring siden 1400-tallet, da flere forskellige arter blev betegnet gran. Navnet gran menes at stamme fra oldnordiske ’gron’, som betyder overskæg. Men navnet rødgran kommer af den unge barks røde farve, selvom de fleste danske rødgran stammer fra Mellemeuropa, og her er den unge bark brunrød eller grålig.

Del denne