/Files/Images/agern-indsamling-friskole-800.jpg

Friskolebørn samlede frø til fremtidens egetræer

Elever fra Mammen Friskole hjalp i weekenden med at indsamle agern til HedeDanmark. Eleverne bliver betalt pr. kg frø, de samler, og både den grønne virksomhed og friskolen håber på, at agern-samlingen kan blive en årlig tradition.

Laugesen Plantage i udkanten af Bjerringbro genlød lørdag formiddag af stemmer, da omkring 30 elever og forældre fra 8. og 9. klasse på Mammen Friskole brugte deres fridag på at støvsuge skovbunden for agern.

/Files/Images/agern-indsamling-friskole-2-800.jpg Forældre og elever fra Mammen Friskole hjalp i weekenden med at samle agern ved Bjerringbro. Foto: Morten Krogh.

Egetræerne i plantagen har henover september måned drysset de værdifulde frø over et område på cirka én hektar, og det kræver mange hænder at samle alle egetræets frø, før de enten bliver spist af dyr eller begynder at spire.

/Files/Images/agern-indsamling-friskole-800x.jpg Det krævede godt med tøj, når man skal samle agern sådan en weekend i slutningen af september. Foto: Morten Krogh.

”Hvis ikke eleverne havde hjulpet mig, havde jeg hyret en to-tre mand over længere tid til at indsamle agern. Der er lidt mere perspektiv i at få hjælp af de unge mennesker og samtidig kunne præge nogle unge hoveder. Her får de en større forståelse for, hvad der går forud for, at ny skov kommer til,” siger afdelingschef i HedeDanmarks Frø-afdeling, Morten Krogh.

Noget for noget

Men friskoleeleverne fik ikke bare frisk luft og ny viden ud af at bruge en lørdag på at samle agern til Morten Krogh. HedeDanmark betaler nemlig eleverne for hvert kilo, de får samlet i løbet af weekenden. Pengene skal være med til at betale en tur til København for de ældre klasser, hvor eleverne er blevet stillet i udsigt, at pengene fra frø-indsamlingen skal gå til at betale de ikke helt så faglige indslag på turen - eksempelvis en tur i Tivoli.

”Jeg håber, at denne weekend vil være begyndelsen på en årlig tradition, hvor skolen hjælper os med at samle agern. Jeg så, at elevernes biologilærer stak nogle agern i lommen, som de skal arbejde med i biologi-timerne i næste uge. Agern er store frø, som man nemt kan skære igennem og kigge på både frøhvide-og kim,” fortæller Morten K

Hele kredsløbet Her er Jeffrey Pedersen, Janus Thomsen og Carl Dalby i gang med at samle agern. Foto: Morten Krogh.

Hele kredsløbet

De agern, som Mammen Friskole får samlet ind, går til Hjorthede Planteskole, hvor ejer Søren Iversen er begejstret for friskolens samarbejde med HedeDanmark.

Så begejstret, at han gerne selv vil bidrage til, at eleverne får en endnu større forståelse for naturens kredsløb:

”Jeg håber, at denne weekend vil være begyndelsen på en årlig tradition, hvor skolen hjælper os med at samle agern. Jeg så, at elevernes biologilærer stak nogle agern i lommen, som de skal arbejde med i biologi-timerne i næste uge. Agern er store frø, som man nemt kan skære igennem og kigge på både frøhvide-og kim,” fortæller Morten Krogh.

Mammen Friskole regner med at kunne tredoble antallet af elever, der deltager i indsamlingen af agern næste år fra 30 til omkring 100.

Del denne