/Files/Images/Byens-Hus-i-Mørke-anlægning-1500.jpg

Genbrugs-hus til Mørkes borgere

HedeDanmarks anlægsafdeling i Århus er lige nu i gang med at lægge sidste hånd på belægningen omkring Byens Hus i Mørke – et samlingspunkt for byens borgere delvist skabt af genbrugsmaterialer.

Mursten til indvendige vægge og gulve, gulvbrædder og loftsplader til beklædning på vægge, gulve og lofter, indvendige døre, radiatorer, sanitet, brosten og teglsten. 

Byens Hus i Mørke – byens nye forsamlingshus – er næsten udelukkende skabt af genbrugsmaterialer, og lige nu er HedeDanmarks østjyske anlægsafdeling i gang med at lægge sidste genbrugte sten på værket – bro- og teglsten nærmere bestemt.

”Byens Hus er en fantastisk historie om en gruppe frivillige, der i årevis har kæmpet for at gøre drømmen om et samlingspunkt for byens borgere til virkelighed. Så det er både fagligt udfordrende og tilfredsstillende at kunne være medvirke til at få projektet helt i mål,” 

- siger Jacob Lahn, projektleder i HedeDanmarks anlægsafdeling.
Spændende benspænd

Spændende benspænd

Med sine beskedne 1500 indbyggere er Mørke et af de mindre bysamfund, der de seneste år har været i fare for at uddø i takt med, at butikker og institutioner lukker, og folk søger mod omegnens større byer. 

I 2014 fik Mørke dog et tilskud på 4,5 millioner til at gennemføre en omfattende byfornyelse, hvor Byens Hus indgår som ét af projekterne – og som altså primært er skabt af genbrugsmaterialer fra andre byggeprojekter samt donationer.

”Èt af de spændende benspænd ved et projekt som Byens Hus er, at vi har skulle finde en belægningsløsning som både fungerer i praksis, og som udnytter de materialer, der er til rådighed. Vi har jo ikke haft uendeligt mange bro- og teglsten at bruge af – kun dem, der er doneret,”

- siger Jacob Lahn.
Frivillige kræfter

Frivillige kræfter

Byens Hus og resten af byfornyelsesprojektet er i høj grad drevet af en gruppe frivillige ildsjæle, som også har været bygherre på det nye samlingspunkt.

Jacob Lahn forklarer, at der ikke har været nogen nævneværdige forskelle ved at samarbejde med de frivillige mod andre kundetyper.

”Samarbejdet har været meget lig, når vi udfører projekter for privatkunder. Gruppen af frivillige har udpeget en repræsentant, som har fungeret som mellemmand mellem os og resten af gruppen, og det har kørt fuldstændig gnidningsfrit – nu er de bare glade for, at huset er ved at være færdigt,” 

- siger han.

Del denne