/Files/Images/Panda_1500x.jpg

HedeDanmark vinder opgave med panda-anlæg

HedeDanmark Anlægsgartnere skal etablere grønne arealer i forbindelse med byggeri af nyt panda-anlæg for Zoologisk Have i København. Opgaven følger efter projekter med Mærsk Tårnet og Novo Nordisk Naturpark.

Det bliver HedeDanmark Anlægsgartnere, der skal sørge for, at landskabsdelen af det nye panda-anlæg i Zoologisk Have i København står klar, når to pandabjørne ankommer fra Kina til Danmark. Anlægget forventes at stå færdigt i slutningen af 2018. Det samlede panda-anlæg ventes at koste cirka 160 millioner kroner og er tegnet af den internationalt anerkendte arkitekt Bjarke Ingels fra BIG (Bjarke Ingels Group) i tæt samarbejde med Schønherr landskabsarkitekter og Zoologisk Have i København. 

”Vi går til enhver opgave med respekt for de visioner, som arkitekter og bygherrer har udtænkt, og det gælder selvfølgelig også med panda-anlægget. Projekter af den her størrelse og kvalitet kræver stærk projektledelse samt erfarne og fagligt dygtige anlægsgartnere for at gøre visioner til virkelighed. Derfor er vi selvfølgelig glade og stolte over, at vi er udset til at skulle løfte opgaven i tæt samarbejde med Zoologisk Have i København og arkitekterne bag projektet,” siger regionschef Jacob Amholt fra HedeDanmark Anlægsgartnere i Sorø. 

Opgave vundet i tæt konkurrence

HedeDanmark Anlægsgartnere vandt opgaven i tæt konkurrence med fem anlægsgartnervirksomheder. Opgaven bliver bl.a. at etablere de grønne arealer til de to pandabjørne Mao Sun og He Xing og herunder plantning af klatretræer og bambusskov. Herudover indebærer aftalen også en stor opgave med at anlægge publikumsarealer med hegn, gelænder og siddeplateauer i forbindelse med det nye anlæg. Pandaernes trivsel er helt afgørende, og HedeDanmark Anlægsgartnere har i det afsluttende forløb bl.a. udviklet en alternativ løsning til anlægget, hvor klippestykker fra Bornholm erstattes af naturligt aflejrede flodsten fra pandaernes eget hjemland Kina. 

 

/Files/Images/pandaanlæg-FOTO-big-1.jpg Illustration: BIG / Bjarke Ingels Group

Kort tidsplan og åben for gæster

 Panda-anlægget forventes at stå klar til at blive taget i brug i slutningen af 2018, og arbejdet med landskabsdelen skal foregå, mens den zoologiske have har åbent for gæster. Den korte tidsplan og det faktum, at haven skal være åben undervejs, gør opgaven ekstra krævende. 

”Det er altid en udfordring med projekter, hvor der er en stram tidsplan og meget opmærksomhed fra bl.a. kunder, medarbejdere eller beboere, men det er vi vant til at håndtere,” siger Jacob Amholt. 

Involveret i prisvindende projekter

HedeDanmark har i de seneste år løst opgaver med grønne anlæg og grå belægningsarbejder i forbindelse med etablering af bl.a. Årstidshaverne på Fredensborg Slot, renovering af Købmagergade i København samt etablering af arealer omkring både Mærsk Tårnet på Nørrebro i København og Novo Nordisks nye internationale hovedsæde i Bagsværd. De to sidstnævnte projekter er begge præmieret. Novo Nordisk vandt Dansk Landskabspris 2015, mens Mærsk Tårnet blev hædret i 2017 med den internationale pris, Green Roof Award, der uddeles en gang årligt til et unikt grønt tag i Skandinavien. 

/Files/Images/pandaanlæg-FOTO-big-15.jpg HedeDanmark Anlægsgartnere skal etablere panda-anlæg i Zoologisk Have i København tegnet af arkitekt Bjarke Ingels fra BIG (Bjarke Ingels Group) i samarbejde med Schønherr landskabsarkitekter og den zoologisk have. Illustrationer: BIG / Bjarke Ingels Grou

Del denne