/Files/Images/legeplads-1500.jpg

Østjysk anlægsafdeling lægger fra kaj med unikt legelandskab

Aarhusianerne i alle aldre får til efteråret et nyt grønt samlingspunkt i hjertet af byen, når HedeDanmark i samarbejde med HAGS og Aarhus Kommune anlægger et 3.000 kvm´stort legelandskab i Botanisk Have. Legepladsen får blandt andet et betonstøbt vandlegelandskab og indrettes med legeredskaber, så også mennesker med handicap kan få glæde af parken.

Svævebane, trampoliner, vandlandskab og plukkevenlige frugttræer og -buske. Det er nogle af elementerne i den kombinerede legeplads og -park, som HedeDanmarks Anlægsgartnere skal anlægge for Aarhus Kommune, og som ifølge planen er klar til at blive indtaget af både små og store aarhusianere i efteråret.  

Det er HedeDanmarks nyetablerede anlægsgartnerafdeling i Østjylland med hovedkontor i Søften, der står i spidsen for anlæggelsen af legelandskabet, og ifølge projektleder Jacob Lahn er det en helt særlig opgave, som afdelingen har fået som start-projekt: 

”Botanisk Have betyder noget særligt for aarhusianerne, og derfor ser vi selvfølgelig frem til at give dem et legelandskab, som kan blive et af Aarhus’ nye samlingssteder. Samtidig er det en kompleks opgave med mange forskellige elementer og underlag – både pladsstøbt beton, gummiunderlag og andet – som man som fagmand ikke kan andet end at glæde sig til ’at sætte tænderne i,” 

- projektleder Jacob Lahn
/Files/Images/oversigt_over_legeplads_800.jpg

”Vi har den fordel, at vi i HedeDanmark har vores egen afdeling for udvikling af uderum. Det betyder, at vi i en opgave som denne, hvor projektet er udtænkt af vores kolleger, har mulighed for løbende dialog og konstant sparring om de mest optimale løsninger, så vi kan give aarhusianerne et uderum af højeste kvalitet.” 

- projektleder Jacob Lahn

Respekt for parken

HedeDanmarks egen afdeling for kreative uderum har samarbejdet med specialisterne i uderumsudstyr i virksomheden HAGS om at udtænke planen for legelandskabet til Botanisk Have. Udover at være en oase for leg, læring og afslapning for hele familien er landskabet også udviklet med respekt for Botanisk Haves grønne områder.  

”Vi har haft stor fokus på at passe godt på den park, som landskabet skal placeres i, og derfor har vi i udviklingen af legepladsen og udenomsarealet taget udgangspunkt i Botanisk Haves egne elementer og terræn, ” siger Lene Lunghøj, landskabsarkitekt i HedeDanmark og idé-kvinde bag projektet og uddyber: 

- Lene Lunghøj, landskabsarkitekt

”Eksempelvis bliver de nye stier anlagt, så de ligner de stier, der allerede er i parken. Vi genbruger formen fra Botanisk Haves amfi-teater i beton-kanter ved legepladsen, og med inspiration i parkens vandløb skal der støbes en vandåre ned gennem landskabet. Samtidig har vi valgt frugtræer- og buske, som stimulerer både duft, smag og syn samtidig med, at farverne skifter med årstiderne og passer til områdets eksisterende planter.” 

- - Lene Lunghøj, landskabsarkitekt

Adgang for alle

Legelandskabet er udtænkt i samarbejde med HAGS, der med sin lange erfaring som leverandør af legeredskaber og andet udstyr til uderum, har bidraget med viden om både tendenser i forhold til legeudstyr og viden om, hvordan man sikrer, at alle borgere i Aarhus kan få glæde af det nye legelandskab: 

”Aarhus Kommune har lagt stor vægt på, at både kørestolsbrugere, ældre med rollatorer og andre med bevægelsesudfordringer skal have let adgang til området og også kunne få glæde af det. Derfor leverer HAGS blandt andet en karrusel, så også et barn med handicap sikkert kan få en snurretur. Det store samlende legeredskab kan man bevæge sig under og i – også som kørestolsbruger, og vi har sørget for, at der er god plads omkring redskaberne til at komme rundt,”

- - Lene Lunghøj, landskabsarkitekt

Fredningsnævnet har netop godkendt planen for legeområdet, og HedeDanmark Anlægsgartnere tog i uge 22 hul på arbejdet.  

Illustrationer: HedeDanmark/HAGS 

Del denne