/Files/Images/Svanemoellen_Strandpark_1500x.jpg

Populær badestrand fik en tiltrængt ansigtsløftning

HedeDanmark har netop afsluttet arbejdet med at gøre Svanemøllen Strand klar til at tage imod københavnske badegæster.

Både onsdag den 9. maj og tirsdag den 15. maj var et par af årets tidligere sommerdage med godt op over 20 grader og fuld skrue på solen.

Alligevel måtte københavnske badegæster gå forgæves eller henlægge solbadningen til Amager Strandpark eller et af byens havnebade, da Svanemøllen Strand var lukket for besøgende.

Det var dog ikke uden grund, at stranden var spærret af – på trods af de varme temperaturer og en ellers oplagt dag til en tur til stranden og i bølgen.

”Alt sandet var i løbet af efteråret og vinteren blevet aflejret oppe på stranden. Ved kystlinien var sandmængderne mere end en meter højere normalt”, fortæller Jesper Birger Pedersen, der er fagkonsulent i HedeDanmark og fortsætter:

”Der lå også et ti meter bredt bælte af tang fra vandkanten og op på stranden. Der var en del ikke-organisk affald blandet sammen med det.”

Onsdag den 16. maj afsluttede HedeDanmark klargøringen af Svanemøllen Strand, der nu igen er klar til at lægge sand til de besøgendes badehåndklæder og tæpper.

/Files/Images/Strand-tang-800.jpg Ca. 100 tons tang er den seneste uge blevet fjernet fra Svanemøllen Strandpark, som nu er klar til at tage imod badegæster.

Mere end normalt

HedeDanmark har de sidste seks år fjernet tang fra Svanemøllen Strand for København Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning.

Opgaven med at gøre en strand klar til sommeren består af dels at fjerne tang fra stranden og dels at skubbe sandet tilbage mod vandet, så stranden bliver stor nok til alle de badegæster, der på solrige dage lægger vejen forbi.

”Da stranden blev anlagt i 2010, var den cirka 4000 kvadratmeter stor. Da vi gik i gang i år var det areal halveret. De tidligere år har vi kørt mellem 30 og 60 tons tang væk. I år vil jeg vurdere mængden til at være på 100 tons,” fortæller Jesper Pedersen.

Ofte kan tang bruges som gødning på marker eller være med til at forbedre jorden. En laboratorie-analyse viste dog, at indholdet af tungmetallet cadmium i de mange tons tang fra Svanemøllen Strand var alt for høj.
Det ville derfor være i strid med gældende lovgivning at fordele tang fra stranden i naturen. I stedet er tang fra stranden nu kørt til et godkendt deponisted på Sydsjælland.

/Files/Images/Strand-renset-for-tang-800.jpg

Du kan se et indslag fra TV2 Lorry om HedeDanmarks arbejde på Svanemøllen Strand her:

 

Del denne