/Files/Images/Kystsikring_Sejeroe_1500x900.jpg

Småsten skal beskytte kystvej mod havet

Arbejdet med at sikre Kystvejen ved Strøby Egede mod havet er i fuld gang. Småsten rundede af havet skal beskytte både vejen og det kommunale areal, samtidig med at stranden ikke mister sit naturlige udseende.

Passerer man i disse dage stranden via Kystvejen nær Strøby Egede, vil man kunne se en anderledes aktivitet ved den strand, hvor lokale erhvervsfiskere normalt tager ud fra. I stedet for fiskerkuttere har gravemaskiner for en stund overtaget den sydsjællandske strand.

Forklaringen på de nye maskiner på stranden skal findes i et kystsikringsprojekt, som den grønne servicevirksomhed HedeDanmark netop nu er i gang med at udføre for Stevns Kommune. 

Stranden og dermed Kystvejen ved Strøby Egede bliver årligt gradvist eroderet af havet, og derfor lægger HedeDanmark småsten ud, der skal beskytte mod, at både strand og vej på sigt bliver spist af bølgerne. Metoden kaldes ralfodring og er i kategorien ”blød” kystsikring.

”Ralfodring er ikke en permanent løsning, men det giver et mere naturligt udseende end ved hård kystsikring, hvor man bruger eksempelvis kampesten. Med ralfodring laver vi en beskyttelse, der samtidig matcher den naturlige stenstrand,”

- siger Emil Nagel, der er HedeDanmarks projektleder på opgaven.
/Files/Images/Sejeroe_sten_1500x900.jpg

Eksempel på kystsikring fra Sejerø.

Emil Nagel fortæller, at blød kystsikring kan holde i rigtig mange år, men at det med tiden vil være nødvendigt at supplere kystbeskyttelsen med nye småsten. HedeDanmark har tidligere udført kystsikringsopgaver i andre dele af landet – blandt andet i nærheden af sommerhusgrunde i Thyholm, ved Højerup Kirke ved Stevns Klint og på Sejerø.
 
Arbejdet forventes at være afsluttet den 6. november.

YDERLIGERE OPLYSNINGER:

Emil Nagel, projektleder, HedeDanmark Mobil: 5363 8390
Anne Eisenberg, pressechef, HedeDanmark Mobil: 5050 7278

Del denne