Håndtering ved væggelus

Ved konstatering af væggelus er det vigtigt, man isolerer ”problemet” og undgår yderligere spredning.

Derfor bør beboere blive og ikke umiddelbart rykke til et andet værelse. Flytter man alligevel beboere, bør alt deres tøj pakkes i poser og forsegles bedst muligt. I det nye værelse bør alt tøj opbevares på badeværelset, og man skal være meget obs på ikke at blande ”forurenet” tøj med rent tøj.

Når beboere kommer hjem igen, bør alt deres tøj, sengetøj, bamser m.m. vaskes ved +60 grader eller lægges i poser og i fryser i 3 døgn. 

Fryse/kogevask:

Den sikreste og mest effektive måde at komme problemet til livs vil være at få alt i en fryser. Tøj, senge, gardiner, dyner, sengetøj, natbord, stole m.m. -18 gr. og gerne i 3 døgn. Denne behandling vil slå alt ihjel: æg, nymfer og voksne væggelus. Det kan benyttes i et storkøkkens fryserum, eller der kan lejes en frysecontainer til formålet. Det, som kan kogevaskes, kan vaskes i stedet for at komme i fryser. 

Mens alt er i fryser, bør der fortages en dampning at de steder i rummet, det er muligt, og afsluttende bør der fortages en kantsprøjtning med et langtidsvirkende middel. Der bør fortsat være mennesker eller dyr i rummet, som må fungere som lokkemad. Væggelus kan gå i dvale i op til flere måneder og kommer derfor ikke frem og i kontakt med udlagt gift. Forlader man rummet og vender tilbage efter flere måneder, risikerer man, at effekten af giften er mere end halveret og derfor ikke har den ønskede effekt, og problemet vil kunne starte forfra.

Varmebehandling:

En anden mulighed er varmebehandling af alt, hvad det kan varmebehandles. Alt, hvad der kan kommes i varmetelt, bliver varmet op til ca. 55 grader. Det tager timer at få temperaturen på 55 grader, især hvis det drejer som om møbler og senge. Og man risikerer, at kernetemperaturen ikke kommer helt op på 55 grader. Væggelus mærker varmen og vil forsøge at trække sig længere tilbage. Samtidig med at der bliver varmebehandlet, bør der dampes langs revner og sprækker, og som afslutning bør der kantsprøjtes i boligen for at lægge spærrebælte ud for de væggelus, som sidder i revner og sprækker.

Smid ud:

For at komme det hurtigt til livs og minimere tid og omfang bør man overveje, hvor meget der kan smides ud. Især i starten af væggelusproblemet  er de i eller under sengen? Først når de har været der noget tid, og flere er kommet til, begynder de at sprede sig i rummet. Så seng, dyner, puder og sengelinned bør pakkes ind og smides ud, uden at det kommer i kontakt med andet.

Samtidig med at der bliver smidt ud, bør der dampes langs revner og sprækker, og som afslutning bør der kantsprøjtes i boligen for at lægge spærrebælte ud for de væggelus, som sidder i revner og sprækker.

Tegn på væggelus:

Væggelus (Cimex lectularius) er en tæge, som lever af menneskeblod. Den kommer frem om natten fra sit bo i sprækker og revner for at suge blod fra mennesket.
 
Tegn på væggelus:
  • Stik fra væggelus er karakteriseret ved at være lokaliseret på utildækkede hudpartier
  • Blodpletter og sorte afføringspletter på sengetøj, omkring samlinger, madraskanter, huller og revner omkring sengen
  • Levende insekter  på trods af, at de er små (kun 4-5 mm lange – som en kerne i et æble), er det muligt at spotte levende væggelus
Væggelusen kræver jævnlige måltider blod for at kunne udvikle sig gennem sine 5 nymfestadier og æglægning. Den voksne væggelus kan undvære blod i måneder og op til 1 år. Væggelus er følsomme over for varme- og kuldebehandling, f.eks. vask ved minimum 60 grader C og kulde ved -18 grader C i minimum 2 døgn.

Akut brug for skadedyrsbekæmpelse? – ring til vagten:

Telefonen er åben på hverdage i tidsrummet 8:00-16:00.

Hovednummer


Hovednummer:
20 29 22 99