Billige foderalternativer til dine dyr – bestil et tilbud nu

Reducér dine udgifter til foder med restprodukter fra fødevareproduktion. Se her, hvilket alternativt foderprodukt, vi i HedeDanmark kan levere til dig.

Kartoffelskræller fra chips-fabrikken, mask fra ølbrygning og citruspulp fra juice-presning. Det er bare nogle af de overskydende restprodukter, som ikke bare er billige alternativer til konventionelt dyre-foder, men hvor fodervirkningen også kan sammenlignes med traditionelle foder-kilder.

I HedeDanmark samarbejder vi med en række fødevarevirksomheder om at bringe deres restprodukter fra fabrikken og ud til landmænd på jagt efter besparelser på foderbudgettet. 

Læs her, hvilke fordele der er ved at benytte alternativer til traditionelle foderkilder.

Hvorfor skal jeg vælge alternative foderkilder?

Når du som landmand benytter rester fra fødevareindustrien i din foderplan, er du med til at understøtte en bæredygtig cirkulær økonomi, som sikrer, at ressourcer udnyttes fuldt ud – uden at det går ud over planeten. I de 17 mål, som FN har sat for at sikre en bæredygtig fremtid, indgår cirkulær økonomi som et vigtigt middel i at sørge for, at så få ressourcer som muligt går tabt.
Cirkulær økonomi sikrer ressourcerne

Cirkulær økonomi sikrer ressourcerne

Tanken bag cirkulær økonomi er at sikre, at så få ressourcer som muligt går tabt, når vi fremstiller og forbruger fødevarer. HedeDanmark har blandt andet specialiseret sig i at udnytte restprodukter fra eksempelvis fødevareproduktion som både billige og næringsrige foderalternativer til landbruget.

Sammensæt selv den rigtige foder

Foder skal sikre dine dyrs behov for næring og energi, så de kan vokse og producere, og er samtidig afgørende for dine dyrs velfærd, da det dels gør dem mætte og dels tilfredsstiller deres behov for at søge føde. En del landmænd blander selv deres foder og vælger selv de forskellige råvarer, der indgår i foderblandingerne. Her er restprodukter fra fødevareproduktion én af de råvarer, der kan indgå i hjemmeblandingen.

Fordele ved at bruge restprodukter fra fødevarer i din foderplan:

  • Lavere udgifter: Prisen på foder afhænger af en lang række faktorer og kan variere over tid. Når foderprisen er høj, kan du som husdyrproducent få nedbragt dine udgifter til foder, hvis du supplerer traditionelt foder med restprodukter fra fødevareproduktion. 
  • Risikofrit: Du kan være helt tryg ved at bruge restprodukter som foder. Fødevarevirksomheder må kun bruge råvarer, der har været igennem en lang række strenge og veterinære godkendelsesprocedurer, så det er sikkert at indtage – for både mennesker og dyr.
  • Ensartet kvalitet: Når du modtager restprodukter fra fødevarevirksomheder, modtager du som oftest foderalternativer af samme høje kvalitet fra gang til gang. Foderkilderne stammer fra virksomheder, hvor ensartethed i produktionen af fødevarer er et nøgleord, og du vil derfor ikke opleve markante forskelle i kvaliteten af de restprodukter, du modtager.
Hvilken foderkilde skal jeg vælge?

Hvilken foderkilde skal jeg vælge?

Den bedste alternative foderkilde til dig afhænger af, i hvilken del af landet du befinder dig, hvornår på året du skal bruge det, og hvilke dyr du har. Visse foderalternativer egner sig bedre til nogle dyr end til andre. Eksempelvis er frasorterede chips og snacks guf for slagtesvin og smågrise. Derudover kan vi levere mask, citrus- og rodfrugtspulp samt kartoffelskræller. I skemaet neden for kan du få et overblik over, hvilke restprodukter, der egner sig bedst til dine dyr:
 

Produkt: Særligt egnet til: Leveres primært til: Periode:
Mask Kvæg Sjælland, Lolland, Falster, Fyn, Sønderjylland og Midtjylland Hele året
Kartoffelskræller Kvæg Nordfyn og omkring Fredericia og Kolding Hele året
Chips og snacks Slagtesvin og smågrise Nordfyn og omkring Fredericia og Kolding Hele året
Citruspulp Kød- og malkekvæg Fyn Hele året
Rodfrugtspulp Kød- og malkekvæg Fyn Hele året

Hvad kan HedeDanmark hjælpe med?

Vi har i HedeDanmark samarbejdet med landbruget om at skaffe alternative foderprodukter af høj kvalitet siden 1990’erne. Når du kontakter HedeDanmark og efterspørger et bestemt fodermiddel, sker der én af to ting. Hvis det restprodukt, som du har brug for, er til rådighed, kan vi med hjælp fra vores faste og godkendte vognmænd levere foderproduktet til dig inden for cirka en uge. 

Hvis vi ikke lige nu og her har mulighed for at levere foderproduktet til dig, bliver du skrevet på venteliste. Så snart vi igen har restproduktet til rådighed, kontakter vi dig for at arrangere leveringen. 

Hvad gør jeg nu?

Vi hjælper dig gerne med et konkret tilbud på et af de restprodukter, vi råder over. Udfyld formularen herunder med hvilket produkt, du ønsker at modtage og hvor meget. Så ringer en af vores fodereksperter dig op.

Del denne

Kontakt os, hvis du har spørgsmål

Lone Waldemar
Lone Waldemar

Foder Teamchef

T: 30 17 83 44


Placering: Hinnerup

Erik Borup
Erik Borup

Projektleder

T: 21 62 48 05


Placering: Taastrup

NB: Projektledelse og landmandskontakt - Sjælland