/Files/Images/Ungehospice-i-Rønde-kun-tegninger-1500.jpg

Naturområde til syge børn og deres familier

Lege- og naturområde ved det ny børne- og ungehospice i Rønde skal give både syge børn, raske søskende og forældre et fristed til at lege og få gavn af de helbredseffekter, som naturen giver.

Føleklinker, bænke med spil, en sansehave, legeområder samt handicapvenligt skovområde. Det er bare nogle af de elementer, som lege- og udeområdet ved det ny børnehospice i Rønde, Strandbakkehuset, kommer til at indeholde. 

Hospicets udenomsarealer er designet af Lene Lunghøj, landskabsarkitekt i HedeDanmark, som også står for udførelsen af området. Ifølge Lene Lunghøj er det en mere følelsesmæssigt krævende opgave at udtænke en kombineret legeplads og udeområde til et hospice end eksempelvis en legeplads ved en skole. 

siger Lene Lunghøj, landskabsarkitekt i HedeDanmark

”Det kommer naturligvis under huden på én på en anden måde, at vi ved, at det er meget syge børn og deres familier, der skal have glæde af vores arbejde. Det har været vigtigt for os at give de familier de bedste muligheder for at skabe nogle gode udendørs minder – også selvom det sker på et svært tidspunkt i deres liv,”

- siger Lene Lunghøj, landskabsarkitekt i HedeDanmark

Hun forklarer, at udeområdet er designet, så både børn begrænset af deres sygdom, deres søskende og venner kan få glæde af det: 

”Der er legeredskaber og trampoliner, hvor der kan brændes børne- og voksenkrudt af, men vi har også haft meget fokus på, at man skal kunne være med fra en seng eller en kørestol. Der er for eksempel handicapvenlig adgang til skoven og mange oplevelser og lege, som man sammen med sine forældre og søskende kan have det sjovt med: Føleklinker, småspil, sjove opdagelser på vægge og fliser – såsom troldespor, skovskarnbasser og mega-myrer,”

- siger Lene Lunghøj.

Stor frivillig indsats

Det er Rotary-klubberne i Østjylland, der har taget initiativ og samlet penge ind til det nye udeområde, og her er Erling Mikkelsen, koordinator for de seks Rotary-klubber på Djursland, glad for opbakningen til arbejdet omkring det nye hospice: 

”Vi er helt overvældede over den meget store frivillige indsats, utroligt mange mennesker har ydet for at samle så mange penge sammen. Vi satte overliggeren højt med et mål på 3 mio. kr., og vi har nået det på grund af den utrolige opbakning, vi har mødt. Fra lokalbefolkningen på Djursland ved de offentlige aktiviteter, vi har gennemført, fra erhvervsvirksomhederne, fra Rotary-klubberne i det meste af Jylland og fra forskellige fonde,”

- siger Erling Mikkelsen, koordinator for de seks Rotary-klubber på Djursland

Hospicets ledelse glæder sig over, at det er lykkedes Rotary at skaffe midler til det nye naturområde:

”Vi modtager børn og unge i alderen 0-18 år med livstruende og livsbegrænsende sygdomme. Disse børn og unge og deres familier ønsker vi at give muligheden for at have et hverdagsliv så tæt på normalen som muligt. Strandbakkehuset ligger i nogle meget naturskønne omgivelser, og man kan fra alle lejlighederne fornemme naturen helt tæt på. Vi er glade for, at vi i samarbejde med HedeDanmark og Rotary er lykkedes med at skabe et fantastisk udeområde, som giver hele familien mulighed for liv, leg og lindring,”

- siger Dorit Simonsen, hospiceleder.
Helende natur

Helende natur

Det er ikke første gang, at HedeDanmark og Lene Lunghøj skaber uderum til et børnehospice. Lukashuset i Hellerup, Danmarks hidtil eneste hospice dedikeret til børn, har også et HedeDanmark-uderum designet af Lene Lunghøj. 

Hospicet i Rønde har dog et væsentligt større naturområde, hvor også et skovområde med en mindre sø bliver en central del af hospicets udearealer under navnet ”Stilleskoven”. Her bliver et såkaldt ”board walk” – en slags hævet bro i træ, der går rundt om søen – en handicapvenlig måde for eksempelvis kørestolsbrugere også at få glæde af naturen. 

”Naturen har en bevisligt positiv betydning for vores helbred, hvilket vi også i dette projekt forsøger at bringe i spil. Det skal være nemt for familierne at opholde sig i Stilleskoven, uanset hvor mobil det enkelte barn er,”

- siger Lene Lunghøj.

I skoven indplantes buske og træer og en ny frugtlund med urter, der tiltrækker bier og insekter og hjælper biodiversiteten i skoven, mens læringsstationer bliver sat op langs skovstien og inviterer til små lege og giver information om naturen. 

HedeDanmark har doneret arbejdstimer til både udvikling og design af hospicets uderum, mens HedeDanmarks ejer, Hedeselskabet, har doneret midler til området ved udeområdets frugtlund.

Læs mere om etablering af sansehaver
Læs mere om etablering af legepladser

YDERLIGERE OPLYSNINGER:

Lene Lunghøj, landskabsarkitekt, HedeDanmark - Mobil: 2023 7408
Anne Eisenberg, pressechef, HedeDanmark - Mobil: 5050 7278

Del denne