Skovrejsning

Plantning af skov på landbrugsjord giver allerede efter få år indtrykket af en høj og tæt skov. Vi har over 150 års erfaring med at rejse skov og hjælper dig gerne i mål med dine drømme om skov på din landejendom.

En almindelig opfattelse er, at skovrejsning på landbrugsjord først giver resultater mange år senere. Men det er ikke kun dine børn og børnebørn, der får lov at opleve skoven i fuldt flor: Allerede efter 5-7 år kan du gå ind i din nye skov, der vil være over mandshøjde.

”Jeg troede faktisk, at der ville gå 10 år, før man ville have en fornemmelse af, at det var skov. Vi har jo fået en skov på meget, meget kort tid. Og allerede nu er mange af træerne jo så store, at når man går rundt, så har man virkeligt fornemmelsen af, at man går inde i en skov,” forklarer Christel Ebbe Rasmussen, der for fem år siden fik lavet en privat skovrejsning på familiens landejendom ved Stensved.

Se videoen med Christel, der dagligt rider ture i sin nye skov.

Plant en skov

Hvad er skovrejsning egentlig for en størrelse? Svaret er, at det handler om at skabe et nyt stykke natur, som skal kunne udvikle sig i samspil med det omkringliggende landskab – herunder søer, enge, overdrev og krat. Med en flot skov kan du sætte et aftryk i landskabet, som du kan nyde og give videre til dine efterkommere.

Når du planter en skov, bliver den en del af din samlede ejendom. Vi hjælper derfor også med en helhedsplan, så din nye skov bliver bundet bedst muligt sammen med resten af ejendommen.

Skovrejsning i Danmark: Vi har mere end 150 års erfaring

Vi har rejst skov siden 1866 og tør derfor godt sige, at du roligt kan lægge dine skovdrømme i hænderne på HedeDanmarks dedikerede skovrejsningskonsulenter. Vi hjælper dig igennem alle faser – lige fra ansøgning til privat skovrejsning, økonomi og skovrejsningstilskud samt nødvendige tilladelser – til hegnssætning, skovplantning og pasning af din nye skov. Vi har styr på alle regler og alt det praktiske; du skal bare være med til at designe skoven, så den bliver lige nøjagtigt, som du ønsker.

Vi er med helt fremme i udviklingen af nye skovtyper, der er tilpasset nutidens og fremtidens krav til biodiversitet og klimaforandringer: Din nye skov kan derfor både blive en klima- og biodiversitetsskov. Vi står klar med vejledning og gode råd, så du får det optimale ud af netop din skov – uanset om det er jagt, herlighed, skovdyrkning eller naturværdier, der står højst på din ønskeseddel.

Privat skovrejsning med lokal ekspertise

HedeDanmarks konsulenter holder til i alle landets egne. De er lokale eksperter, der kender til de jordbunds- og vejrforhold, der gør sig gældende hos dig. Denne lokalforankrede viden sikrer det rigtige valg af træarter og den bedst mulige udformning af din skov.

Når du samarbejder med HedeDanmark, kan du derfor være sikker på at få en sund skov, der er rejst korrekt og sikret til fremtiden. Vi glæder os til at høre fra dig.

Økonomi i skovrejsning: Kan jeg få tilskud?

Det er i hvert fald muligt at søge forskellige tilskud til skovrejsning – men det kan somme tider være lidt af en jungle at finde rundt i.

Heldigvis er vi eksperter på netop dette felt og har det fulde overblik, så du ikke behøver at have det. Når du kontakter os, kan du derfor være helt sikker på, at vi finder den rette pulje til dig – alt efter ønsker og behov – så du kan få den bedst mulige økonomi i skovrejsningen på din ejendom.

Skovrejsningstilskud

Den mest kendte pulje kommer fra staten, som under visse forbehold yder støtte til skovrejsning. Prisen for at plante ny skov kan derfor i nogen grad dækkes af tilskud, hvis man opfylder gældende betingelser – herunder et krav om mindst 2 ha ny skov. Vi hjælper med at afklare, hvad der ellers skal til for at modtage statens tilskud til privat skovrejsning.

Ansøgningsrunden for tilskud til privat skovrejsning i 2024 er nu åben – og igen i år er der skruet op for tilskuddet. Der er afsat 90 millioner kroner i tilskud til at rejse skov på landbrugsjord.

Klimaskovfonden

En anden mulighed for at få tilskud til skovrejsning er Klimaskovfonden, som er en uafhængig, statslig forvaltningsenhed, der tilbyder støtte til skovrejsning gennem flere årlige ansøgningsrunder. Klimaskovfonden kræver at man rejser mindst 5 ha. skov. Vi hjælper med at undersøge, om Klimaskovfonden kan være aktuel for jer.

Skovrejsningsområder kan give grønt, gult eller rødt lys

Et af de parametre, der kan stå i vejen for, om en en ny skov overhovedet kan realiseres, er de såkaldte skovrejsningsområder.

Det er nemlig sådan, at kommuner udpeger bestemte områder, hvor de gerne vil rejse skov, mens der er andre områder, hvor de ikke så gerne vil have ny skov. Der kan også være nogle områder, hvor kommunen har en neutral holdning til nye skovrejsningsprojekter.

Kontakt os og få en screening af din jord – så hjælper vi med at finde ud af, om drømmen kan realiseres på jeres ejendom.

Skovrejsning, CO2 og klimaaftryk

Det er ikke nogen hemmelighed, at træer optager og lagrer CO2. Skovrejsning er derfor et effektivt middel til at modvirke klimaforandringer.

Virksomheder, der ønsker at sænke deres CO2-aftryk – mere end hvad der er muligt i de interne værdikæder – kan derfor med fordel opkøbe landbrugsjord og rejse skov. De vil herefter overtage CO2-kreditterne som en slags klimakompensation, der kan indgå i klimaregnskabet. 

Har jeres virksomhed interesse i tage del i kampen mod klimaforandringer, kan I med fordel benytte jer af en af de Naturbaserede Løsninger fra HedeDanmark. Vi kalder det klimaskov, og du kan læse mere om det her.

Kontaktpersoner

Christen Nørgaard
Christen Nørgaard

Plantningskonsulent

T: 24 82 30 17


NB: Vest- og Midtjylland

Christian Ritz-Andersen
Christian Ritz-Andersen

Teamleder

T: 21 22 77 91


NB: Sjælland og Fyn

Morten Sune Lindegaard Nielsen
Morten Sune Lindegaard Nielsen

Skovrejsningskonsulent

T: 53 68 41 11


NB: Sydjylland

Nadia Jørgensen
Nadia Jørgensen

Skovrejsningskonsulent

T: 20 57 61 56


Udfyld formularen og hør om mulighederne for skovrejsning med/uden tilskud på jeres areal (min. 2 hektar). Arealtjekket er helt uforpligtende og foregår typisk via telefon.