Salling Group booster den lokale naturs mangfoldighed med nyt rekordstort biodiversitetsanlæg

Fotos og video: Salling Group

Sammen med HedeDanmark har Salling Group etableret et af landets største biodiversitetsanlæg i forbindelse med et firmadomicil. Anlægget sender et stærkt signal til omverdenen om, at klima og biodiversitet står højt på detail-gigantens ESG-dagsorden.

For mange er firmadomiciler lig med snorlige bede og kortklippede, grønne plæner. Men sådan er det ikke rundt om Salling Groups hovedkvarter i Aarhus’ vestlige udkant. Her er de ellers så velkendte ’grønne ørkener’ erstattet af et imponerende biodiversitetsanlæg, som virksomheden anlagde i 2022 i samarbejde med HedeDanmark. Anlægget viser, hvordan virksomheder med ambitioner om at være first movers på den grønne agenda kan understøtte biodiversitet i bynære områder.

Eksemplarisk partnerskab - Salling Group biodiversitetspark
Biodiversitet er højt på agendaen - Salling Group biodiversitetspark

Biodiversitet er højt på agendaen

Omlægningen af det 11.000 kvadratmeter store areal til en park, der styrker den lokale naturs mangfoldighed, er godt i tråd med Salling Groups ESG-ambitioner.

”Vi har klimaet som en meget høj prioritet hos os, og det at arbejde med biodiversitet er også en vigtig del af hele klimaindsatsen. Og kan vi, ved at omdanne et lidt småkedeligt, velfriseret græsområde her ved vores hovedkontor, bidrage til biodiversiteten, så gør vi det gerne,” siger Louise Gade, HR-direktør i Salling Group.

Rundt om firmahovedkvarteret er hele 11.000 kvadratmeter omdannet til et imponerende biodiversitetsanlæg, som er beplantet med en mangfoldighed af mosebølle, benved og en lang række andre blomster, urter, buske og træer. Rummelige insekthabitater styrker områdets fauna, og der er også masser af plads til besøg af det lokale dyreliv i form af fugle, pindsvin, rådyr og harer.

”HedeDanmarks erfaring og professionelle tilgang har været en garanti for os for, at biodiversitetsparken reelt gør en forskel i forhold til mangfoldigheden i områdets flora og fauna. Men derudover betyder æstetikken også meget for os, og der leverede HedeDanmark også varen i form af rigtig mange gode idéer til, hvordan anlægget kunne være en visuelt spændende og smuk oplevelse. Vi kunne mærke, hvordan de brændte for projektet, og sammen fik vi planen til at gå op i en højere enhed,” siger Henrik Vinther Olesen, direktør for Salling Groups bæredygtighedsindsatser.

Eksemplarisk partnerskab

Carsten Damgaard, chef for Kunder og Marked hos HedeDanmark, understreger også betydningen af, at anlægget er designet til at have en reel effekt, hvilket er helt i tråd med Salling Groups ambitioner for ansvarlighed:

”Det har været vigtigt for os, at anlægget ikke blot blev en prydhave, men et reelt biodiversitetsanlæg, der rummer en alsidighed af hjemmehørende arter. Altså et projekt, som gør en reel forskel for den lokale flora og fauna. Derfor er monitorering af biodiversiteten også en del af løsningen, så Salling Group kan rapportere den reelle effekt ind i deres biodiversitetsregnskab,” siger Carsten Damgaard.

Om partnerskabet med HedeDanmark siger Louise Gade:

”Vi har haft et utroligt stærkt partnerskab, hvor der er lyttet rigtig meget til, hvad der er vores udgangspunkt og vigtigt for os, og samtidig er der bidraget med en masse gode løsninger og kreative idéer. Så det har været et super eksemplarisk partnerskab.”

Biodiversitet er højt på agendaen - Salling Group biodiversitetspark
Eksemplarisk partnerskab - Salling Group biodiversitetspark

Medarbejdervelfærd mellem småsøer og insekthoteller

Udover de grønne investeringer i biodiversiteten er anlægget også en gave til medarbejdernes trivsel. Her er nemlig rige muligheder for at nyde de sanselige kvaliteter i biodiversitetsparken, for eksempel i walk’n talk-området, hvor kolleger kan tage et møde, en faglig snak eller bare en pause, mens de vandrer rundt mellem stensætninger, småsøer og insekthoteller og nyder områdets dufte, lyde og varierende farvelandskaber.

”Anlægget er både et grønt åndehul, men også et meget stærkt symbol på, hvor lidt der skal til for at gøre en stor forskel, når vi har E45 på den ene side og et kæmpe lager og flere logistikparker rundt omkring os. Her kan vi skabe et åndehul, hvor insekterne trives, hvor man kan se sommerfuglene blafre, og man kan dufte og sanse hele den vilde flora,” siger Louise Gade.

Om projektet:

  • Anlægget er etableret i foråret 2022 og breder sig over 11.000 m2 i området mellem Salling Groups domicil i Aarslev ved Aarhus og motorvej E45.
  • Biodiversitetsindsatser kan ikke indregnes i koncernens CO2-regnskab, men de ligger i naturlig forlængelse af Salling Groups overordnede ambition og forpligtelse til at bidrage positivt til miljø og klima.
  • Med de stigende internationale krav til virksomheders arbejde med biodiversitet vil mange b2b-virksomheder få behov for at dokumentere deres indsats i forhold til biodiversitet og dermed bidrage positivt til deres kunders værdikæde.
Salling Group booster den lokale naturs mangfoldighed med nyt rekordstort biodiversitetsanlæg

Naturbaserede Løsninger fra HedeDanmark

Flere og flere virksomheder og organisationer vælger i disse år at tage ansvar for aktivt at være med til at løse udfordringerne inden for klima og biodiversitet. Mange efterspørger derfor en partner og nogle løsninger, der kan garantere, at indsatsen reelt gør en markant forskel. Til det formål har HedeDanmark udviklet en portefølje af det, vi kalder Naturbaserede Løsninger.

Kontakt os for at høre mere om Naturbaserede Løsninger fra HedeDanmark – til gavn for klima, biodiversitet og jeres organisation.